Kumaş Modelleri ve 2021 Fiyatları
Temel ihtiyaçlar grubunda nasıl ki gıda baştaysa giyinme de aynı şekilde önemlidir. Giyim için imal edilen kumaşlar ipek, keten, saten, poplin gibi farklı modellere ayrılarak kıyafet ve tekstil grubu ihtiyacını karşılamak için üretilir. Bu kumaşlar 2021 yılında büyük zam almıştır. Salgının etkisiyle her alana gelen zam, kumaş fiyatlarını da etkilemiştir.
Kumaş Nedir?
Pamuk, ipek, keten ve hayvanların yününden öğütülerek işlem gören iplerin sanayide dokunarak mamul madde olarak piyasaya çıkmış halidir. Kıyafetten ev tekstili ürünlerine kadar her alanda kendine yer bulan kumaş, baktığınız her yerde görebileceğiniz bir malzeme olması nedeniyle geniş alana yayılmıştır. İşlem görmüş haliyle kullanım imkanına sunulan bir üründür.
Kumaş Nasıl Yapılır?
Kumaş üretimi için öncelikle yünlerinden yararlanılan koyun veya keçi gibi hayvanlara ihtiyaç vardır. Aynı zamanda ipek böceğinden elde edilen malzeme de ipek kumaş üretiminde gerekli en temel malzemedir. Tarlalara ekilen pamuk mahsulünün fabrikalarda işlenerek kumaş getirildiği de bilinmektedir. Ve en çok tercih edilen kumaş türü de pamuktan yapılanlardır.
Kumaş Türleri Nelerdir?
Kumaşlar kullanım alanlarına göre farklı türlerde imal edilmektedir. Bu türler arasında kadife kumaş, organze kumaş, şönil kumaş, şifon kumaş, polyester kumaş, viskon kumaş, krep kumaş, basma kumaş ve kot kumaşı gibi daha yüzlercesi bulunmaktadır. Kullanılacağı alana göre en uygun kumaş türü seçilerek yapılmak istenen ürün elde edilir.
Kumaş Fiyatları 2021
Tarım ürünlerine uygulanan, hayvancılık sektörüne uygulanan zamlar nedeniyle birçok kumaş türünde fiyat artışı görülmüştür. En çok tercih edilen ve kullanılması mecbur gibi düşünülen kumaşların fiyatlarına zam getirilmiştir. 2021 yılında da geçmiş yıllara gibi kumaşlar, metre hesabıyla satılmaktadır. İhtiyacınız kadar alıp metre fiyatı üzerinden ödeme yapılmaktadır. Alacağınız kumaşın türüne göre her birinin farklı metre fiyatı vardır.
Kumaş Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kumaş alırken öncelikle kullanacağız amacın ne olduğunu ayarlayıp, bunun için de en uygun kumaş türünün hangisi olduğunu araştırmanız gerekir. Kıyafetler için özellikle de iç çamaşırı ve bebek kıyafetleri için pamuklu kumaş seçmeye dikkat etmelisiniz. Sıcak tutacak türden isteyenler için de kadife kumaş en ideal olandır.
Defolu Kumaş Fiyatları
Ürünün ufak bir kısmında boya, iplik, dokuma hatasından kaynaklanan kumaşlara defolu kumaş denir. Bu tür kumaşlar uygun fiyatlı ürünler alıp kesip dikerek bir şeyler yapmak isteyenlerin en çok tercih ettiği kumaş türüdür. Bunların fiyatları metre hesabından satılmasına rağmen defolu olması nedeniyle metre hesabı normal kumaşa göre yarı yarıya indirimli olarak satışa çıkarılır.
Kilo ile Kumaş Alımı
Tekstil işiyle uğraşan, kıyafet, çarşaf, dekorasyon ürünleri üreten firmalar kilo ile kumaş alımına dikkat ederler. Böylece hem fiyat olarak indirim kazanırlarken bir yandan da seri üretimin aynı renk ve desen kumaştan yapılacak olması nedeniyle devamlılık açısından en mantıklı olacak olandır. Kilo hesabıyla tartılarak alınan bu kumaşları genellikle işletme sahipleri ve terziler tercih etmektedir.
En Uygun Fiyatlı Kumaşlar
Şifon kumaş, viskon kumaş, krep kumaş, basma ve pazen kumaş gibi kumaşlar fiyat olarak en uygun kumaşlardır. Bunların defolu olanları ise bunlara göre çok daha uygundur. İmal edilirken kullanılan malzemenin yapısı gereği az maliyetle kumaşın üretilmesi bunları uygun fiyata satışa çıkarmaktadır. Naylon karışım içeren sentetik bazlı kumaşlar da bunların başlıcaları arasında gelir.
Kumaş Boyası
Kumaşlar elde edildiği hammadde gereğince renksiz veya o hammaddenin renginde ortaya çıkar. Tek tip kumaş üretiminin önüne geçmek için de kumaş boyasıyla boyanarak renkli bir hale getirilir. Bu sayede binlerce renkli ürünü görmek mümkündür. Özel makinelerde yapılan bu boyama işlemi, özenle kurutulması sonrası kullanıma hazır hale gelecektir.
Viskon Kumaş Nedir?
Hammaddesi selüloz olan bu kumaş türü kayın ağacından üretildiği için sağlık açısından pamuklu kumaştan sonra gelir. Kolay şekil alabilmesi dikim işlemini kolaylaştırırken, ter emici özellikte olması sağlığınızın bozulmaması için çok gereklidir. Bu tür kumaştan yapılan ürünler elde yıkanmalıdır. Hatta imkan varsa kuru temizleme yöntemiyle temizlenmesi tavsiye edilmektedir.
Döşemelik Kumaş Nedir?
Arabalarda ve evlerde kullanılan koltukların örtülerinde görebileceğiniz bu kumaş türü, polyester karışımlı olarak imal edilmektedir. Büyük sanayi makinelerinde el değmeden örme tekniği ile dokunan bu kumaşları sürekli kullanmaktayız. Gelişen teknolojiyle tay tüyünden döşemelik kumaşların da üretilmeye başladığını söyleyebiliriz. Günlük hayatımızın bir parçası olan döşemelik kumaşlar, ev ve iş yerlerinde sürekli karşılaştığımız bir kumaştır.
Polyester Kumaş Nedir?
Plastik malzemeden üretilen polyester kumaşlar, sağlıklı olmamasının yanında alerjinin reaksiyonlara da sebebiyet verebilir. Ancak çoğu kişi yıkama sonrasında çabuk kuruma özelliğine sahip olduğu için sıklıkla bu kumaşları tercih etmektedir. Herhangi bir leke olması durumunda çok kolay temizlenebilir, makinede, elde yıkanabilir ve kırışma yapmayan özelliği sayesinde ütü yapma ihtiyacı doğurmaz.
Poplin Kumaş Nedir?
Sık dokunmuş ve kaygan yapıya sahip hafif kumaş türlerinden biridir. Gömlek yapımında sıkça kullanıldığı görülmektedir. Pamuk ve yün gibi maddelerden imal edilebildiği gibi asıl penye ipten imal edilmektedir. İnce ama üşütmeme özelliği sayesinde kış mevsiminde de kullanıma açık bir kumaştır. Ev tekstili ürünlerinde sıklıkla bu kumaştan ürünler elde edilmektedir.
Keten Kumaş Nedir
Keten bitkisinin öğütülüp işlenmesiyle elde edilen bir kumaş türü olduğu için yazlık ürünlere çokça kullanılır. Özellikle pantolon, gömlek ve bluz yapımında fazlaca karşımıza çıkar. Yapısı gereği çok çabuk kırışır ve yıkanır yıkanmaz ütü yapılmasına ihtiyaç duyar. Kullanımı zor olan bu kumaşlar, serin tutması nedeniyle bireyler tarafından çokça sevilmektedir.
Parça Kumaş Nedir?
Üretilen kumaşlar belli bir şekilde satılıp geriye kalanlar az miktarda ise parça kumaş olarak adlandırılır. Bunun yanında işlenen ürünlerden arda kalan kumaşlara da parça kumaş denilmektedir. Özellikle eskiden ev hanımlarının bu kumaş türünü çok farklı alanlarda değerlendirmesiyle yepyeni ürünler ortaya çıkmaktadır. Günümüzde de bu kumaş türüne rağbet atmıştır.
Krep Kumaş Nedir?
Değişik elyafların bir araya getirilerek oluşturulan kumaş çeşididir. Yaz aylarında elbise, tunik ve gömleklerde sıklıkla kullanılır. Bakıldığında pürüzlü bir yapıya sahip olmakla birlikte cildinizi hiç acıtmayan, narin bir yapıya sahiptir. Son dönemlerde bebek ürünlerinde de bu kumaş türünden ürünler yapılmakta ve rağbet görmektedir. Ütüleme gerektirmemesi de tercih sebeplerinin başında gelmektedir.
Nonwoven Kumaş Nedir?
Liflerin belirli işlemlerden geçirilerek katı, esnek, yumuşak gibi kullanılacak yerin durumuna göre üretilen kumaşlardır. Çeşitli yapım aşamaları bulunan bu kumaş türü, maliyeti düşük olduğu için firma sahipleri tarafından en fazla yapımı tercih edilen kumaş türüdür. Az maliyetle yüksek kâr elde etmek isteyen işletme sahipleri bu kumaş türüne ağırlık vermektedir.
Pazen Kumaş Nedir?
Yapısı gereği sıcak tutma özelliğine sahip olan kumaş havlı olarak üretilmektedir. Havlı olarak üretilmesi kumaşın topaklanmamasını sağlar. Doğal pamuktan üretilen bu kumaşlar, sıcak tutma özelliğinin var olması yüzünden özellikler yaşlılar tarafından çok kullanılır. Dolgun bir yapıda olan kumaş, dokuma olarak da sıktır. Bu yüzdendir ki renklerinde solma gibi olumsuz bir durumla karşı karşıya kalınmaz.
Akrilik Kumaş Nedir?
Kömür içerikli ürünlerden elde edilen akrilik kumaşlar, yanmaya karşı meyilli olan, hava geçirgenliği fazla olmayan kumaşlardır. Sportmen kıyafetlerinde kendine yer bulan bu kumaş, ateşe karşı dikkat etmeyi gerekli kılar. Hem ürünün zarar görmemesi hem de sizin olası bir durumla karşılaşmamanız için ılık suda ve elde yıkanması tavsiye edilir.
Duck Kumaş Nedir?
Kalın ve leke tutmayan özelliğe sahip olan Duck kumaşlar, büyük oranda pamuk içerir. Az bir kısmında da polyester bulunmakla birlikte her alanda kullanılabilir bir kumaştır. Masa örtüleri, nevresim takımları gibi ev tekstili ürünlerinde özellikle kendisini görmek mümkündür. Sağlam olması sık dokunmuş olmasından kaynaklanır. Bu yüzden uzun süre kullanıma açık kumaş olarak karşımıza çıkar.
Gabardin Kumaş Nedir?
Çok sık dokunan, su geçirgenliği olmayan, sıcak tutma özelliğine sahip olmakla birlikte dayanıklı ve pamuklu işleme kumaşlardır. Mont ve kabanlarda, iş yeri kıyafetlerinde, çanta yapımında çoğunlukla bu kumaşlar kullanılır. Yaz aylarının aksine kış aylarının kumaşıdır. Isıyı içine hapseder ve sıcak kalmanızı sağlar. Bu kumaştan ürün elde edecekseniz öncelikle elinizde ılık suyla yıkayıp kurutarak kullanmanız önerilir.
Pamuklu Kumaş Nedir?
Yüzde 100 pamuktan üretilen, özellikle kıyafetlerde bu kumaş türünden kullanım yaygındır. Sağlık için pamuklu kumaştan yapılmış iç çamaşırları ve kıyafetler önerilir. Cilt dostu pamuk sayesinde yanma, kaşıntı, deride dökülme gibi rahatsızlıklar meydana gelmez. Her mevsim kullanıma açık bir kumaş türüdür. Ütüleme gerektiren bu ürünler, makinede yıkanmaya da uygundur. Esneme yapmaması nedeniyle yıllarca aldığınız ürünü kullanabilirsiniz.
Jüt Kumaş Nedir?
Lif ve lifli ürünlerin işlenerek kumaş haline getirilmesiyle elde edilir. Dekorasyon ürünlerinde, masa örtüsü ve runner modellerinde son dönemlerde en trend kumaş çeşidi olarak karşımıza çıkar. Günümüz modasında delikli bir yapıda olması sayesinde genç kızların üzerine işlemeler yapıp çeyizlik ürünler elde ettiği görülür. Maliyeti çok düşük olan bu kumaş türü giderek yaygınlaşmaya ve her evde kendine bir yer edinmeye devam edecektir.
Peluş Kumaş Nedir?
Uzun veya kısa tüylü, sentetik, akrilik malzeme karışımlarından imal edilen, kış aylarının en çok tercih edilen kumaş türüdür. Dış giyim ürünlerinde, terlik ve botlarda, battaniyelerde hatta oyuncaklarda sıklıkla bu kumaş türünü görmekteyiz. Sıcak tutma özelliği yüksek olan bir üründür. Son moda ürünler arasında peluş halılar da kendini göstermeye başlamıştır. Yumuşak ve iç gıcıklayan bir yapısı olduğu için herkes tarafından çok sevilmektedir.