Tay Tüyü Kumaş
Üzerinde tayın tüyleri gibi bir görünüme sahip olması ve tay derisi yumuşaklık hissini vermesi nedeni ile tay tüyü kumaş ismini alan bu kumaş çeşidi, döşemelik kumaş sektöründe en fazla tercih edilen kumaş çeşitlerinden biridir. Kadife kumaş ile süet kumaş arası bir sokuya sahip olan tay tüyü kumaş, dokunulduğunda yumuşaklık hissi vermesi nedeni ile en sık koltuk ve oturma gruplarında döşemelik kumaş olarak tercih edilmektedir. Kolay temizlenebilir bir özelliğe sahip olan tay tüyü kumaş, kir ve leke tutmadığı gibi tozdan da hemen arındırılabilmektedir. Tay tüyü kumaş üretimi sırasında püskürtme yöntemi ile tüylerin geliş ile gidişlerinin ve yönlerini dik ya da yatay olarak birleştirilmesi sayesinde tayların sırtının hissiyatını andırmaktadır ve özel ismini de buradan almaktadır.
Tay Tüyü Kumaş Kullanım Alanları Nelerdir?
Tay tüyü kumaş, kolay temizlenebilir özelliği ve kullanıl rahatlığı ise pek çok alanda kullanılmaktadır. Döşemelik kumaşlar arasında en çok tercih edilen tay tüyü kumaş, koltuk örtüsü, perde kumaşı, sandalye, berjer ve puf kaplamasında kullanılmaktadır.
Tay Tüyü Kumaş Özellikleri Nedir?
Leke tutmayan özelliğe ve kolay temizlenebilir özelliğe sahip olan tay tüyü kumaş, aynı zamanda dayanıklılık ve sağlamlık özelliklerine de sahiptir. Tay tüyü kumaş özellikleri arasında kullanım kolaylığı, renk çeşitliliği, uygun fiyata sahip olması ve yumuşak bir dokuya sahip olması da yer almaktadır. Tay tüyü kumaşın sahip olduğu sık dokuma özelliği sayesinde aralarında boşluk bulunmamakta ve bu sayede sıvı maddeler de kumaşa işlemeden akmaktadır. Yapısına yabancı maddeler ile sıvı maddeleri kolay kolay almayan tay tüyü kumaş, yırtılmalara ve yıpranmalara karşı da ekstra dayanıklı olarak üretilmektedir.
Tay Tüyü Kumaş Nasıl Temizlenir?
Dayanıklı olarak bilinen tay tüyü kumaşın bu özelliğine rağmen parlaklığını kaybetmemesi, aşınmaması ve renklerinin solmaması için ılık suda yıkanarak temizlenmesi gerekmektedir. Tay tüyü kumaş üzerine leke bulaşması durumunda ise öncelikle havlu ile silinmeli ve ardından kuru havlu ile kurulanmalıdır. Leke tutmayan özelliğe sahip olan tay tüyü kumaşlarda leke bulaşması durumunda kirlenen yüzeyi beklemeden temizlemek gerekmektedir. Tay tüyü kumaş üzerinde bulunan lekeye müdahale edilirken, çamaşır suyu ya da kimyasal ağartıcılar içeren temizleyiciler ile müdahale etmemek gerekmektedir.